Veckans deal: upp till -25% på Eleven.se

EdP, EdT, EdC - vilka parfymvarianter finns det och vad är skillnaden?

Linda
Skrivet av: Linda
Uppdaterad juni 2024
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi är minst sagt medvetna om hur svårt det kan vara att välja vilken parfym man ska köpa. När det finns så många olika parfymer, av olika typer och med olika dofter, är det lätt att man blir förvirrad. Ska man välja en Eau de Parfum, en Eau de Toilette eller en Eau de Cologne? Eller är det en bodyspray som gäller? Detta kan vi förhoppningsvis hjälpa dig med i denna parfymguide – här kommer vi reda ut vilka olika varianter av parfym som finns, vad som skiljer dem åt, samt vilken man ska välja för olika tillfällen!

Vilka typer av parfymer finns på marknaden?

Idag finns det en hel djungel av parfymer att ta del av på marknaden. Vanligen delas dessa in i tre olika kategorier baserat på namn, det vill säga Eau de parfum (EdP), Eau de toilette (EdT) och Eau de Cologne (EdC). 

Denna uppdelning skulle kunna ses som den mest grundläggande då den baseras på parfymerna olika koncentrationsgrad. Utöver dessa finns det även olika typer av bodysprays. 

Skillnaden mellan EdP, EdT och EdC?

Så vad är egentligen skillnaden mellan dessa olika parfymer? Som sagt så baseras denna fördelning på hur koncentrerade parfymerna är, det vill säga hur mycket parfymolja de innehåller – EdP är den absolut mest koncentrerade av de utspädda, mer kommersiella parfymsorterna. Denna mätning är i sin tur avgörande för hur mycket de doftar, och därmed även för vilka tillfällen de passar.

EdP - Eau de Parfum 

Eau de Parfum är mer koncentrerad, där innehållet av parfymolja ligger på mellan 11–18%. EdP benämns vanligen som en av de lyxigaste och mest kvalitativa av alla parfymer, och det av flera anledningar. 

Först och främst är parfymen väldigt koncentrerad, den doftar mycket och ska i regel hålla i minst 5 timmar. Du behöver alltså inte använda så mycket för att det ska ge effekt. Därmed är EdP:er också bland den dyraste av parfymer - du får mer parfym per milliliter. Ju högre koncentration desto mindre behöver du använda, och desto längre räcker den. 

En Eau de Parfum är med andra ord en parfym som gör sig bra då du vill att dess doft ska vara intensiv och långvarig, som när du exempelvis ska ut och festa eller då du ska gå på en speciell tillställning. 

EdT – Eau de Toilette

Den näst starkaste koncentrationen av parfym är EdT, Eau de Toilette. Här ligger innehållet av parfymolja på mellan 6-10%, vilket innebär att en EdT i regel ska hålla i minst 3 timmar. 

Med tanke på att denna variant av parfym är något lättare och mindre kraftig kommer priset skilja sig rätt rejält från en EdP. Denna typ av parfym är därmed den vanligaste och mest tillgängliga av dem alla. 

En EdT gör sig perfekt till vardags och vid de tillfällen då du vill dofta gott men ändå inte för mycket, som exempelvis på jobbet eller då du ska äta en enklare middag. Det kan även vara ett bra alternativ då du ska gå på en första dejt. 

EdC – Eau de Cologne

Sist men inte minst har vi Eau de Cologne, vilket även är det som vi kallar för rakvatten. Koncentrationen är parfymolja är väldigt låg, mellan 3-5%. Detta är alltså en väldigt mild variant av parfym som varken doftar särskilt mycket eller som håller i sig särskilt länge. 

Efter ungefär 1,5 timme brukar doften vara borta, vilket innebär att du kan behöva applicera din EdC flera gånger under dagen om du vill att doften ska hålla i sig. Just av den anledningen är en EdC ofta rätt billig. Detta kan dock passa bra då vill dofta fräscht utan att det märks, så som i skolan eller på kontoret.

Andra parfymer 

Utöver EdP, EdT och EdC finns det ett antal andra parfymer med betydligt svagare koncentration, så som body mist, body spray och Eau Fraiche. Dessa varianter har ett innehåll av parfymolja på mellan 1-3% och agerar alltså mer som en uppfräschande spray än en parfym. Perfekt för sommaren, efter duschen eller att använda som en god rumsspray.

En så kallad splash (blomvatten), med en koncentration på mellan 0,5-1%, är ett annat alternativ som är ännu lite svagare. Framförallt body mists är passande för dig som vill köpa billiga, lätta och uppfräschande dofter – de innehåller mycket vatten och väldigt lite parfym. 

Det finns en parfym för alla!

Oavsett vad just du är ute efter och vilken budget du har finns det ett flertal parfymer som kan passa bra. Det gäller bara att anpassa ditt val efter tillfälle, smak och tycke för att du ska hitta en parfym som du trivs. För vissa är en EdP det självklara valet, medan andra föredrar Body mists eller en mild Eau de Cologne. Hoppas vår text om de olika parfymerna var behjälplig!