Parfymens beståndsdelar – så är en parfym uppbyggd
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.Parfym är en skönhetsprodukt som under en längre tid tillbaka varit otroligt populär, och det på flera olika sätt. Somliga använder parfymer för att det bidrar med en fräsch och ren doft, andra gillar parfymer för att de känns lyxiga och eleganta, och en del anser att parfymer är trivsamma när de doftar tungt och starkt.
Med andra ord finns det många olika uppfattningar när det kommer till parfym, vilket inte alls är särskilt konstigt. En parfym består nämligen av flera beståndsdelar, som i sin tur är uppdelade i olika doftämnen och noter. Samtidigt finns det flera doft- eller parfymfamiljer att utforska. I denna parfymguide går vi igenom allt du vill veta om parfymen, dess fördelning och uppbyggnad.
Parfymens uppbyggnad – olika noter och doftämnen
Så hur är en parfym uppbyggd egentligen? Det hela kan kännas något komplicerad vid första anblick, men när man väl bestämmer sig för att kolla lite närmare på det finns det faktiskt rätt tydliga grunder att kolla vidare på.
En väldigt bra och tydlig modell att utgå ifrån då man vill lära sig om parfymens uppbyggnad är den så kallade doftpyramiden. Denna togs fram under 1920-talet av en man som hette William Arthur Poucher.
Doftpyramiden som Poucher skapade, och som vi använder än idag, går ut på att sortera en parfyms olika doftämnen utifrån dess flyktighet. Det vill säga, om ett doftämne är långvarigt eller kortvarigt. För att förklara detta valde han att dela upp de olika doftämnena i olika nivåer, även kallat noter; basnoter, hjärtnoter och toppnoter.
De som tillverkar parfymer ska helt enkelt försöka kombinera dessa olika nivåer av noter på bästa möjliga sätt, för att sen få en parfym med önskad doft, önskad intensitet och önskad hållbarhet. En vanlig fördelning är 60% basnot, 20% hjärtnot och 20% toppnot.
Basnoter
En parfyms basnoter är de doftämnen som används för att ge ett djup och en tyngd i parfymen. Det är även dessa noter som fixerar doften, som gör att den kvarstår länge. Detta kan exempelvis vara noter som mossa, vanilj, trä, läder och mysk – mörka, intensiva och kraftiga. Dessa växer ofta fram efter att du burit parfymen ett tag.
Hjärtnoter
Hjärtnoter är de doftämnen i parfymen som utgör hjärtat, det vill säga de noter som speglar parfymens huvudtema. Hjärtnoterna kommer fram när toppnoterna börjar avlägsnas, och utvecklas sen med tidens gång.
Hjärtnoterna är de som ofta upplevs som varma och runda, så som ros, jasmin och andra härliga blommor. Det är även dessa som blandar sig med din naturliga doft i huden, där de tillsammans skapar en viss kemi. På så sätt kan parfymen upplevas på olika sätt beroende på vem som använder parfymen.
Toppnoter
Till sist har vi toppnoterna, vilka är de absolut mest flyktiga och lättsamma doftämnena i en parfym. De försvinner alltså efter en kortare stund. Däremot är det toppnoterna som utgör första intrycket när du ska dofta på och testa en parfym. Exempel på toppnoter är eukalyptus, pepparmint och citrus – lätta, fräscha, friska och intensiva i början.
Doftfamiljer
Som vi var inne på i början av texten finns det flera olika doftfamiljer att utforska på marknaden. När man talar om doftfamilj, eller parfymfamilj som det också kallas, tittar man alltså på vilken kategori en viss parfym tillhör baserat på dess uppbyggnad.
Istället för att se till parfymens uppbyggnad och dess olika beståndsdelar grundar man alltså de olika familjerna på parfymens helhet. Däremot förekommer varierande uppfattningar kring hur dessa doftfamiljer ser ut, det beroende på vem man frågar och var man befinner sig i världen.
Den allra största skillnaden finner du mellan den franska och den amerikanska indelningen – dessa två parfymindustrier har helt olika sätt att se på hur olika parfymer och dofter ska delas in i olika kategorier och ”familjer”. Vi har valt att gå efter den franska indelningen, som består av åtta olika parfymfamiljer baserade på doftens karaktär.
De som ingår i den franska parfymindustrins indelning av doftfamiljer är:
- Orientalisk
- Läder
- Trä
- Blommig
- Fougéres
- Chypres
- Grön
- Ozon
Orientalisk
Den orientaliska parfymfamiljen är en kategori av dofter som kombinerar sötma med en viss tyngd. Här räknar man ofta in dofter som kommer från just Orienten, så som vanilj, söta kryddor, sandelträ, animaliska aromer och ambra.
En stor undergrupp i den orientaliska familjen är blommiga orientaliska dofter, samt de som kallas för gourmand. Parfymer av ”gourmand-klass” består ofta av noter som är ätbara, så som choklad, sockervadd, tuggummi, karamell, osv. Här finns det mycket att hitta!
Läder
En annan doftfamilj i den franska parfymindustrin är läder, som länge varit en riktig klassiker. Idag är det dock rätt ovanligt att man räknar med parfymer som har en dominerande karaktär av läderdoft – sådana finns knappt längre.
Istället kan parfymer som har inslag av läder tillhöra denna familj. Även dofter som är läderaktiga kan räknas med, det vill säga de som har inslag av kryddor, rökelse, tobak, honung, tjära och mörka oljor.
Trä
Trädofter är, precis som namnet utlovar, parfymer som går åt det träiga hållet. I träfamiljen kan du exempelvis hitta dofter av sandelträ, cederträ, oud och patchouli. Kort sagt lite grövre och mer robusta noter. Just denna doftfamilj är i vanliga fall mest inriktad för användning av män, men som t.ex. i fallet med oud finns det många dofter som även passar kvinnor (läs vår guide till Oud här).
Blommig
Detta är den absolut största och mest välkända parfymfamiljerna. Parfymer som doftar av blommor, så som rosor, jasmin, lavendel och lilja, är alltså huvudkategorin här. Vidare kan den blommiga familjen delas in i flera olika undergrupper baserat på karaktär, framtoning och innehåll.
Några av dessa undergrupper är friska blomdofter, gröna blomdofter, fruktiga blomdofter, träiga blomdofter och rena blomdofter. Istället för att du bara vill ha en ”blommig parfym” kan du alltså söka dig till gröna blomparfymer, såväl som rena och träiga sådana. Även här är utbudet och varieteten otroligt stor.
Fougéres
Denna doftfamilj är något mer varierande och mångsidig än de familjer som har mer specifika inriktningar, som den blommiga eller träiga. Parfymer som kategoriseras som Fougéres går däremot ofta åt det mer skogsaktiga och naturinspirerade hållet – Fougéres betyder trots allt ormbunke på franska.
Du kan därmed hitta noter som mossa, lavendel, hö, gräs, och ormbunke. Något bittert, vasst och grönt men samtidigt elegant, sensuellt och djupt. Med andra ord en parfymfamilj innehållande dofter som kan passa de flesta.
Tittar man utanför den franska indelningen av dofter är det inte helt ovanligt att Fougéres anses vara en den av den aromatiska doftfamiljen. Det vill säga dofter som är citrusaktiga och kryddiga, samt de som har inslag av aromer från skog och natur.
Chypres
Även denna doftfamilj är en klassisk fransk sådan, där du precis som i familjen Fougéres kan hitta parfymer av något varierande karaktärer. Här blandar man ofta aromer från läder, skog, citrus och blommor för att få till en invecklad men sensuell doft som passar riktigt bra på kvällen.
De upplevs ofta som mystiska, något svåra och väldigt personliga, samtidigt som de har en lyxig och elegant touch. Just av den anledningen är Chypre-parfymer inte allt för vanligt. Det finns ett antal klassiska varianter, men det är inte överdrivet många som väljer att bära dem.
Hittar du en som passar dig kan parfymen dock ge dig en väldig självförtroende-boost. Se dock upp för de varianterna som är alldeles för tunga och torra - de kan vara svåra att vänja sig vid, och ännu svårare att bära. De kräver verkligen sin tid för att utvecklas och visa sin riktiga charm!
Grön
Den gröna parfymfamiljen består av de dofter som går åt just det gröna hållet, med inslag av såväl gräs och hö som av gröna blommor, gröna frukter och andra växter. Dessa kan upplevas som något bittra och torra, samtidigt som de i rätt balans kan kännas lätta, friska och fräscha.
Ozon
Detta är en av de nyaste doftfamiljerna, vilken den franska parfymindustrin inte varit bekant med allt för länge. Denna kan utöver Ozon även kallas för Marin eller Aquatic då den framstående parfymkategorin är de som vill efterlikna doften av vatten och hav. Rakvatten är därmed en vanligt förekommande del i Ozon-familjen.
Sammanfattning
Det finns ingen tvekan om att dagens utbud av parfymer är otroligt stort – olika doftämnen, noter och aromer blandas kors och tvärs för att skapa nya, spännande och tillmötesgående parfymer. Att förstå hur en parfym är uppbyggd, vilka beståndsdelar den har och vilken doftfamilj den tillhör kan därmed vara rätt svårt.
Vi hoppas att denna text var behjälplig för dig som vill få bättre förståelse kring hur en parfym faktiskt är komponerad. En parfym är inte bara uppbyggd med olika beståndsdelar i form av doftämnen och noter, utan en parfym kan även delas in i en doftfamilj baserat på dess karaktär.
Parfymens mångsidiga värld innebär dock att det finns något att hitta för alla! Vill du få tips och råd kring vilka dofter som kan passa dig ska du ta del av vår text om att bygga den perfekta doftgarderoben – där går vi igenom vilka parfymer som kan vara bra att ha i hemmet, samt vilka dofter som passar olika personer och tillfällen.