Veckans deal: upp till -25% på Eleven.se

Vad är Oud? Spana in vår guide till parfymvärldens dyraste ingrediens

Linda
Skrivet av: Linda
Uppdaterad juli 2024
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du hört talas om Oud? Med största sannolikhet är svaret på den frågan ja. Oud-parfymer är nämligen något som blivit allt mer populärt under de senaste åren och det har skrivits mycket om dem i olika magasin. Varför? Jo, på grund av Oud-trädets unika och väldigt djupa karaktär som baseras på en av de mest ädla ingredienserna inom världen av parfym. Oud, även kallat agarträ, är inte bara en av världens mest uppskattade och värdefulla av ingredienser för parfymer, det är även en av världens äldsta. 

Det är med andra ord inte ett nytt påfund det här med Oud-parfymer. Däremot har dess starka, träiga nästintill animaliska doft fått sig ett riktigt lyft då det är en doft som minst sagt bidrar med en otrolig karaktär till alla parfymer den används i.

Vad är Oud? 

Att parfymer med Oud har blivit väldigt populärt är ett faktum. Trots att det är en rent ut sagt urgammal ingrediens så verkar intresset för dess exklusiva, unika och djupt träiga doft återigen ha väckts till liv. Och det är förståeligt, för oj så utsökt det kan vara. 

Men vad är då Oud? Jo, det är en typ av olja, eller harts, som man utvinner från Aquilaria Agallocha, även kallat örnträdet. Detta är ett så kallat vintergrönt träd som växer i ett par länder världen över, däribland Kambodja, Filippinerna, Indien och Indonesien. Det är dock inte förrän detta träd blir smittat av svampen Phialophora parasitica som Oud-oljan utvinns. 

Något som faktiskt är rätt häftigt, det vill säga utöver produktens ursprung i sig, är att ju mer smittat trädet blir desto mer djup får oljan. Detta är då i sin tur även avgörande för hur Ouden påverkar parfymen och vad den bidrar med. Oljan i sig har en väldigt djup, träig och nästan animalisk doft som känns sådär unikt lyxig. Den är verkligen ”a one of a kind”!

Att utvinna oljan är dock väldigt svårt och kostsamt. Just av den anledningen är Oud en av de mest exklusiva och eftertraktade ingredienserna att addera till en parfym. Det är alltså inte bara dess doftegenskap som är värdefull.  

Passar Oud bara för män?

Det kanske låter som att Oud är en doft som bara män kan bära. Dess toner, som ofta även kopplas till rök och läder, är kännetecken för typiskt manliga sådana. Det stämmer dock inte att bara män kan använda doften - Oud är faktiskt något som även kvinnor kan använda. 

Faktum är att Oud-oljan kan framhävas på väldigt många olika sätt i olika parfymer. Det dels beroende på hur intensiv och djup oljan är, dels beroende på hur mycket som används och vad den blandas med. Många parfymer som innehåller Oud framställs som varma, sensuella och mjuka fast med en rivig touch, vilket även passar bra för kvinnor. 

Våra favoritparfymer med doft av Oud 

Med tanke på att en Oud-parfym kan upplevas på flera olika sätt – allt från exklusiv, exotisk och varm till distinkt, intensiv och rivig – finns det flera möjligheter när det kommer till användningen av den. Såväl män som kvinnor kan hitta Oud-parfymer som passar för dem.

Däremot är det inte alltid helt lätt att veta vilka parfymer med oud-olja som är värda att investera i. Idag finns det många olika varianter och de flesta är rätt dyra, vilket kan göra valet lite extra svårt. För dig som känner att en Oud-parfym kan vara ett passande tillskott till kollektionen har vi samlat våra favoriter nedan. Förhoppningsvis kan även du hitta något du gillar!

Accord Oud (Byredo)

Byredo: Accord Oud Finns att köpa på: Åhléns

För dig som föredrar de där lite mer riviga och intensiva parfymerna kan Byredos Accord Oud bli en stor favorit. Den har en stark framtoning som förlänger din personlighet och hjälper dig att ta lite extra plats i rummet. Samtidigt har den en något varm känsla, vilket gör den till ett perfekt val både för män och kvinnor. Här har man verkligen lyckats framhäva Oud-oljans lyxiga och komplexa karaktär på bästa möjliga sätt.

Luxor Oud (Memo Paris)

Memo Paris: Luxor Oud Finns att köpa på: Parfym.se Lyko

Är du en nybörjare när det kommer till det här med träiga, djupa och starka oud-dofter? Då kan vi rekommendera dig att ta en titt på denna oud- parfym från Memo Paris. Deras Luxor Oud är nämligen en mycket mild sådan där de tunga basnoterna av oud och tonkaböna späds ut och dämpas av de fräscha citrusnoterna i toppen. Tillsammans utger de en exotisk mix som på bästa sätt beskrivs som en mildare tolkning av det mytiska Egypten.  

Pour Femme Oud Oriental (Versace)

Versace: Pour Femme Oud Oriental Finns att köpa på: Parfym.se Lyko Nordicfeel Eleven

Som kvinna är det inte alltid helt lätt att hitta en Oud-parfym som tilltalar en lika mycket som andra kvinnliga parfymer kan göra. Om du, precis som oss, känner så kan vi direkt säga att Pour Femme Oud Oriental kan fylla ditt tomrum! 

Här bjuds du på precis allt som du kanske inte trodde att en oud-parfym kunde ha – värme, sensualitet, ömhet och styrka, i en och samma kompott. Den passar lika bra för den passionerade, romantiska kvinnan som för kvinnan på jakt efter att finna sin inre styrka. 

Royal Oud (Creed)

Creed: Royal Oud Finns att köpa på: Lyko Parfym.se

Här kan vi garantera dig att du får en parfym av kvalité. Som ett av de främsta valen av parfymmärken bland såväl kungligheter och kändisar finns det ingen tvekan om att parfymhuset Creed gör väldigt mycket rätt i sina skapelser. Det gäller såklart även deras Royal Oud. Precis som märket själva är detta en ädel, elegant och stilig oud-parfym som tar fram den varma, sensuella sidan i dig. Ett riktigt mästerverk om du frågar oss.  

Precious Oud (Van Cleef & Arpels)

Van Cleef & Arpels: Precious Oud Finns att köpa på: Åhléns Nordicfeel Eleven Parfym.se

Van Chef & Arpels Precious Oud är en av rätt få varianter av oud-parfym där det intensiva träet inte får möjligheten att ta allt utrymme. Självklart tillhör den en av de främsta fokuspunkterna i och med dess exklusiva och sällsynta natur. 

Men, här finns även gott om plats för andra ingredienser bredvid oud-oljan. I den eleganta atmosfären som parfymen sprider finner du både bergamott, rosépeppar, jasmin, patchouli och sandelträ. Denna blandning gör parfymen helt unik i sitt slag – du kommer känna dig lika dyrbar och stark som doften.

Another Oud (Juliette has a Gun)

Juliette has a Gun: Another Oud Finns att köpa på: Sniph

Är du på jakt efter en ytterst modern version av en oud-parfym? Då kan Another Oud från parfymhuset Juliette has a gun vara det perfekta valet. Precis som dess unika namn är detta en parfym som på alla sätt och vis talar för en egen personlighet såväl som kropp och styrka. 

Med dess djupa, natursköna komposition som skriker styrka och elegans finns det ingen tvekan om att du med denna lockar fram din inre Juliette – en modern men självständig kvinna som inte är rädd för att visa vad hon går för.  

Velvet Desert Oud (Dolce&Gabbana)

Dolce&Gabbana: Velvet Desert Oud

För dig som gillar mystik, sensualitet och värme kommer Velvet Desert Oud från Dolce&Gabbana göra sig riktigt bra. Med en djup, glödhet och rik framtoning av rök, mysk och trä kan det kännas som att du själv dras in de allra djupaste av känslor när du är i närheten av dess atmosfär. Med bara ett svep kan du dra alla ögon mot dig, utan att du ens behöver anstränga dig – parfymen gör allt det du efterfrågar.   

Oud de Carthage (Boucheron)

Boucheron: Oud de Carthage Finns att köpa på: Parfym.se

Föredrar du att använda dofter som är anpassade för både män och kvinnor? Eller vill du kanske ha möjligheten att använda samma doft som din partner utan att det märks? Oud de Carthage är en unisexparfym av bästa sort. 

Med härligt omfamnande, karismatiska noter av honung, tonkaböna och såklart oud ger den dig den där extra kicken du ofta behöver. Den känns kraftfull men samtidigt mild och oskuldsfull, vilket innebär att du kan anpassa dess framtoning efter såväl humör som situation och plats. 

The Alchemists Garden - A Nocturnal Whisper Perfume Oil (Gucci)

Gucci: A Nocturnal Whisper Finns att köpa på: Åhléns

Det finns inte mycket som inte talar för att detta är en parfym som drar till sig alla olika sinnen redan vid första anblick. Precis som dess unika (och väldigt långa) namn och otroligt exklusiva förpackning är även doften mycket sällsynt. Det som främst bidrar till dess särskilda glans är dess mörka, väldigt animaliska kropp som bygger upp en intensiv atmosfär kring dig. 

Oud Wood (Tom Ford)

Tom Ford: Oud Wood Finns att köpa på: Lyko Eleven Åhléns Parfym.se

Med en komplett blandning av peppriga kryddor, värmande vanilj och intensivt framträdande agarträ är Tom Fords Oud Wood en riktigt klassisk oud-parfym. Bara vid första anblick märks det tydligt att just denna parfym tillhör några av Tom Fords mest exklusiva och eftertraktade sådana. Den har en unik, exotisk ton som lockar fram den sensuella sidan hos såväl kvinnor och män.