Veckans deal: upp till -25% på Eleven.se

Olika dofter för olika tillfällen - konsten att välja rätt parfym för dagen

Linda
Skrivet av: Linda
Uppdaterad maj 2024
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att välja parfym är inte alltid helt enkelt. Det beror inte minst på att olika dofter passar olika bra för olika tillfällen - det är inte samma doft som går hem på kontoret som på restaurangen. Här är det ett flertal faktorer som väger in och som därmed är avgörande när det kommer till att hitta rätt doft.

För att välja rätt parfym för rätt tillfälle måste du göra ett intimt val, baserat på såväl din kropp och personlighet som på tillfälle och plats. Vad, var, när och hur är avgörande för detta. Det finns dock ett par regler som gäller olika tillfällen – läs vidare så hjälper vi dig att välja rätt!

Rätt doft för festkvällen

Har du och dina tjejkompisar bokat in en helkväll av dans, fest och skoj på nattklubben i stan? Då är det hög tid att dra på sig din absolut sexigaste och mest kvinnliga parfym. Oavsett om du är singel eller upptagen mår vi alla bra av att få leva ut och visa upp oss, och det kan rätt parfym verkligen bidra till. 

På en nattklubb är det ofta mörkt och aningen osigt, vilket i kombination med att de flesta är berusade innebär att det krävs rätt mycket för att din parfym ska sticka ut och framträda. För en ”tung” och mörk miljö är en tyngre och mörkare parfym att föreslå, såvida du känner dig bekväm i det. Leta efter noter som innehåller örter, citrus och kryddor. 

Om inte så kan det också funka bra att välja en parfym som är lite mildare och mer lättsam, men som samtidigt har en rätt unik och spännande doft. Även det kan få de runt om dig att vända blicken! Tänk bara på att anpassa parfymens fyllighet efter årstid, och använd den som en speciell parfym just för dina speciella utgångar. 

Här kommer ett par heta tips på festdofter som verkligen får dig att sticka ut (på ett bra sätt):

Vill du läsa om fler bra dofter för utekvällen? Se vår guide här.

Rätt doft för dejten

En dejt är alltid ett speciellt ögonblick – leder mötet till att det sen blir ni två är den första dejten också något man verkligen vill komma ihåg! Där kan en sak som en viss parfym eller doft ha en rätt stor påverkan, trots att det kanske känns som en mindre betydande faktor i förhållande till all spänning och allt pirr. 

En parfym kan också vara avgörande när det kommer till hur dejten i fråga upplever dig, och vilken intryck hen först får. Här är det alltså extra viktigt att du väljer en parfym som bäst representerar dig och vem du är. Något som din dejt sen i en möjlig framtid också kan koppla till just dig – att ha sin egen doft är häftigt!

Beroende på vem du är och vad du gillar kan olika parfymer passa olika bra på en första dejt. Du vill som sagt att din doft ska matcha din personlighet, och då kan det finnas mängder av drag att gå på. Vi skulle däremot rekommendera att du väljer en variant som inte är allt för tung eller kraftig, utan som snarare är mer varm, lätt och mjuk – romantisk!

Några exempel på parfymer med en härlig romantisk känsla som passar bra på en dejt:

Sugen på att läsa mer? Missa inte vår guide till riktigt bra dejtdofter.

Rätt doft på kontoret

Parfym på kontoret är verkligen ett ämne som kan skapa diskussioner – för somliga är det en självklarhet, för andra är det ett rent och skärt brott att ens tänka tanken. På vissa arbetsplatser och kontor är parfym till och med helt förbjudet att använda. 

Oavsett hur du ställer dig kring denna fråga är det ett faktum att du bör vara väldigt varsam och försiktig med hur du använder parfym på kontoret, det vill säga hur mycket och vilken doft. Parfymen kan nämligen ha en väldigt stor påverkan på såväl trivseln som arbetsförmågan hos de som tillsammans med dig befinner sig i lokalen. 

Med tanke på att du på ett kontor träffar väldigt många människor, som du i många fall även sitter bredvid och jobbar nära, kan en allt för stark parfym vara ett stort störningsmoment. Somliga medarbetare kanske till och med är allergiska eller väldigt känsliga mot det. Så hur ska du göra?

Vårt bästa tips är att du, om du verkligen inte kan undvika att bära parfym, väljer en variant som är mild, något tillbakadragen och inte allt för extrem. Diskret och fräsch är nyckelorden (se vår specialguide till fräscha dofter här). Dofter du bör hålla dig borta från på kontoret är ”klassiska” varianter och väldigt djupa toner. Välj istället en doft som drar åt det fruktiga eller ”rena” hållet, de som har en något örtig ton, och de som är subtilt eleganta.

Dessa dofter kommer inte störa eller sticka ut för mycket, och därmed inte heller ta allt för mycket utrymme och fokus då du ska in på ett möte, lyssna på en presentation eller arbeta nära dina kollegor. Samtidigt kan en mild parfym smyga sig fram och göra fina intryck när det passar som bäst, så som när du hälsar på någon. De blir helt enkelt en längre förstärkning av dig.  

Vill du hitta en parfym som passar för användning kontoret eller arbetsplatsen kan du ta del av våra tips nedan:

Rätt doft ute på restaurang

Precis som att du på kontoret inte bör bära en parfym som är allt för kraftig, extrem eller stickande bör du inte på en restaurang bära en parfym som tar över hela rummet. Där gäller alltså lite samma sak – du vill inte att din parfym ska vara så stark eller påträngande att den förstör smaker, dofter eller någons aptit. Inte minst din egen!

Trots att det många gånger är svårt att själv känna hur pass starkt ens parfym doftar kan vi försäkra dig om att du inte vill ta risken att det blir för mycket. De allra flesta som besöker en restaurang går ju ändå dit för att njuta av mat och dryck, och då skulle det vara otroligt surt om bordsgrannens parfym förstörde hela kvällen. 

En allt för intenstivt parfym kan lätt "ta över" en hel matsal, så det gäller att tänka igenom sitt beslut av doft, både för din egen och för andras skull. Gör du detta rätt behöver du dock inte oroa dig för att förstöra någons upplevelse, samtidigt som din lätta, diskreta doft ändå kan göra ett fantastiskt bra intryck. 

För att inte riskera att din parfym eller doft blir allt för påträngande bör du välja en variant som inte sticker ut så mycket. Den bör istället vara subtil, varm och frisk. Passar det verkligen inte dig och du bestämt vill köra något "tyngre" kan det gå an med ett annat alternativ, men tänk då på att använda mindre mängd än du gör i vanliga fall! 

En lätt parfym i en inte allt för stor dos kan alltså funka riktigt bra. Nedan tipsar vi om ett par olika parfymer du kan använda innan restaurangbesöket:

Till arbetsintervjun

När du ska göra en arbetsintervju är det absolut viktigaste att du som sökande drar fram din personlighet på bästa möjliga sätt – du vill framhäva den du är, visa vad du går för, och samtidigt ge din intervjuare något att para ihop dig med. Vad gör sig då bättre än att välja din absoluta favoritparfym för tillfället?! 

Genom att välja din favoritparfym, det vill säga den parfym som du känner dig som allra mest trygg och bekväm i, för arbetsintervjun är chansen större att du utstrålar självsäkerhet, pondus och stabilitet under mötet. Många gånger är detta precis de man vill se hos den arbetssökande. 

Däremot bör du tänka på att inte välja en parfym som är allt för framstående. Du vill att parfymen ska agera som en förlängning av din personlighet och den du är, inte att den ska ta över och fylla upp allt utrymme så att du själv inte får någon plats. Det kan faktiskt hända om den är allt för kraftig, eller om du använder för mycket!

Under arbetsintervjun sitter du ju ofta i ett rätt litet rumt, tillsammans med en eller ett par personer. Utrymmet är alltså sällan särskilt stort, och då krävs det inte så mycket för att parfymen ska bli huvudfokus. Inte bara kan det förstöra för dig, utan det kan även störa och distrahera de som ska lyssna på dig. 

Vårt tips är därmed att du väljer en favorit som står dig varmt om hjärtat, men istället för den absolut mest extreme varianten väljer den som är ett mellanting. Du vill visa pondus och självsäkerhet, men inte vara allt för extrem. En klassiker, en mildare variant eller en med en doft som kommer fram efter ett tag kan vara bra. Tänk personligt men igenkänligt!

För att ge dig lite inspiration på vilka parfymer som kan göra sig bra för arbetsintervjun har vi listat våra favoriter nedan: 

Parfym när du sportar

När vi tränar, aktiverar våra kroppar eller utövar en viss sport är det vanligt att vi börjar svettas. Detta är en helt naturlig följd av att kroppen rör på sig och anstränger sig. Däremot kan svett även innebära att man luktar illa, eller åtminstone inte så fräscht som när man är nyduschad.

Däremot finns det en lösning på detta, det vill säga om du personligen inte trivs med att lukta svett under träningspasset. Lösningen heter sportparfym! Med en sportparfym kan du känna dig säker på att möjliga utbrott av otrevliga odörer och svettdofter inte kommer vara en risk. Istället kan du dofta fräscht, friskt och behagligt trots att du egentligen är svettig, vilket även kan sitta i efter träningen.

När du ska välja en sportparfym (vi hjälper dig i vår guide här) är det dock extra viktigt att du väljer en variant som sitter kvar bra. Det är nämligen inte helt ovanligt att doften från en parfym försvinner efter ett tag, något som sker ännu snabbare när du tränar och börjar lukta svett. Dessutom måste parfymen i sig vara rätt kraftig för att ”täcka upp för” din naturliga doft.

Att hitta en sportparfym som har dessa två egenskaper, utan att dess doft blir allt för kraftig eller påträngande, är dock inte helt enkelt. Det finns en fin gräns mellan vad som är en balanserad sportparfym och vad som är en allt för mild eller stark sådan. 

Vill du få tips på riktigt bra sportiga parfymer har vi samlat våra favoriter nedan. Dessa är både fräscha, friska och behagliga att använda, där de varken upplevs som för svaga eller för intensiva. En riktigt bra och trivsam sportparfym kan utan problem även användas till vardags då den sitter bra! 

Parfym på Bröllop 

Har du blivit bjuden på ett bröllop? Grattis, vad roligt! Det är ingen hemlighet att man på ett bröllop ska klä på sig sin absolut finaste klänning eller kostym, något som många av gästerna tycker är väldig roligt. En liten hemlighet som vi däremot vill dela med oss av till dig är hur du går tillväga för att matcha dig och din outfit på bästa möjliga sätt – genom att spraya på din mest varma och romantiska parfym!

En riktigt god och trivsam parfym kan inte bara förlänga din personlighet och skapa ett extra bra intryck från dig, utan en parfym kan även vara den där pricken över i:et som binder allt samman sådär perfekt. Att varma och romantiska parfymer är att rekommendera är just för att bröllop ju trots allt är kärlekens dag. Och det vill du passa in med.

Gäller det dessutom en parfym för dig som står för bröllopet och vigseln, det vill säga för er som ska gifta sig, är det ännu viktigare att ni väljer en speciell parfym för tillfället. Den parfym du använder kommer med största sannolikhet väcka några av dina finaste minnen till liv, så se till att göra ett bra val! 

Sen kommer såklart olika dofter passa olika bra för olika personer, och även för olika bröllop. Men, i största allmänhet kan det för tillställningen vara bra att vända sig till alternativ som går åt det blommiga, varma, eleganta och sensuella hållet. Du vill också att den ska hålla sig kvar under hela ceremonin, middagen och festen på kvällen. 

Kan man ha parfym till en begravning?

Att välja rätt parfym för en begravning kan vara rätt komplicerat, inte minst med tanke på att en begravning för de allra flesta innebär sorg, nedstämdhet och smärta. Det gäller alltså att göra ett val som går ihop med ceremonin, som inte stör och som inte blir allt för påträngande. 

Samtidigt som du inte vill att din parfym ska ha en doft som är allt för livfull, sprudlande eller energisk vill du inte välja en variant som är allt för tung, dyster, mörk eller nedstämd. Att hitta en parfym som ligger mellan denna gräns kan vara svårt, för du vill samtidigt inte riskera att ta ett felsteg. 

Begravningen handlar trots allt om att sörja och ta farväl av den som avlidit. Då vill du inte att din doft ska fylla hela utrymmet, ta över handen för allt annat och bli ceremonins fokuspunkt, eller hur? 

Ytterligare en punkt som är viktig att tänka på är att du på en begravning ska befinna dig nära andra människor, inte minst under själva begravningen. För att inte riskera att en potentiell parfymallergiker ska få stora problem bör du därmed inte välja en parfym som är allt för intensiv, och inte heller använda så mycket. 

Att bidra med ytterligare snyftningar, snörvlande och hostande är förmodligen inte nödvändigt! En neutral doft kan alltså vara bra. För tips, se någon av de fräscha dofterna vi rekommenderar i artikeln här.

Allround!

Med en allround parfym menas en parfym som du kan använda i princip när som helst, oavsett vilken dag det är, hur du mår, vad du ska göra och vem du ska träffa. För att en parfym ska vara så mångsidig och flexibel i sin användning krävs det däremot att den har en viss karaktär – det kan nämligen inte bara vara vilken parfym som helst. 

Detta kan dock variera beroende på vad just du tycker doftar gott och vad du trivs med. En parfym för en viss person kan upplevas på ett annat sätt för en annan person, och det är ju inte så konstigt. Men, för att du ska känna att du kan spraya på dig parfymen när som helst måste just du gilla den. 

Sen är det också viktigt att parfymen har en doft som funkar för alla tillfällen. För att det ska vara möjligt, och för att doften exempelvis inte ska ta upp hela utrymmet på en arbetsintervju eller förstöra restaurangbesöket för andra, bör den inte vara för stark, extrem eller tung. 

I och med att den ska kunna användas när som helst bör det vara en doft som många kan tycka om. Därför rekommenderar vi istället att du väljer en något neutal, frisk och lättsam doft, som lutar åt det fruktiga, rena, blommiga och varma hållet. Tänk citrus och milda örter, kombinerat med den där extra touchen.

Oavsett vad du kan tycka om och hur mångsidig du vill att din allround parfym ska vara kan du kanske hitta en ny favorit bland våra tips nedan. Tänk på att den ska vara så pass användarvänlig att du ska kunna använda den i princip varje dag, oavsett vad du ska göra. 

Rätt doft kan göra skillnad

Att olika dofter och parfymer kan passa olika bra vid olika tillfällen finns det ingen tvekan om! Däremot är det inte alltid helt lätt att välja parfym – vad ska man basera valet på? Hur vet jag om det är rätt? Passar detta för mig? Trots att det egentligen inte behöver vara ett särskilt svårt val finns det många frågar att ställa sig inför det. 

Vi hoppas därmed att denna artikel kan underlätta för dig då du vill hitta rätt parfym för rätt tillfälle! Det viktigaste är att du anpassar ditt val av parfym efter vad du gillar och är bekväm med – trivs du i det är sannolikheten väldigt mycket större att du klär upp den, och att det därmed blir rätt oavsett vad du väljer.