Veckans deal: upp till -25% på Eleven.se

Vad är en doftgarderob och varför borde du ha en?

Linda
Skrivet av: Linda
Uppdaterad juli 2024
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att investera i kläder till garderoben, köpa nya accessoarer och uppdatera sminknecessären är något som de allra flesta gör väldigt ofta. Något som däremot inte är lika vanligt är att man investerar i nya dofter, det vill säga nya parfymer. Det slår inte fel att man, både som man och kvinna, endast varierar mellan ett par enstaka parfymer – väldigt sällan fler än så. 

Faktum är att dofter är något av det absolut mest personliga man kan bära. Med andra ord kan det vara roligt att ha ett antal olika dofter som tillsammans bildar en generös och mångsidig doftgarderob.

Vad är en doftgarderob?

Innan vi dyker djupare ner i de olika dofterna och parfymerna som kan vara bra att ha i en doftgarderob vill vi förklara lite mer ingående vad en doftgarderob är, varför det är bra att ha en, och hur du bygger den bäst. Kort sagt är en doftgarderob en samling av ett flertal olika parfymer, helst en generös och varierande kompott som passar för olika tillfällen.  

Varför ska jag ha en doftgarderob?

Så varför är det nödvändigt att ha så många olika dofter och parfymer? Jo, det beror helt enkelt på att det precis som med våra kläder och accessoarer kan vara passande att variera sina val av parfym och doft. 

Det är inte svårt att förstå att olika kläder går ihop med allt från olika accessoarer och sminkstilar till olika väder, dagar, personligheter och humör. Precis på samma sätt kan olika parfymer passa olika bra för olika tillfällen, situationer, säsonger och känslor. 

Använder man parfymen på rätt sätt kan det bli som en extra förlängning av ens personlighet, vilket i sig blir som pricken över i:et över hela looken. En viss doft kanske ger dig mer självförtroende eller gör dig extra glad, medan en annan får dig att känna dig kreativ, lugn eller trygg. 

Vill du göra det lite extra roligt, spännande och personligt är det även möjligt att kombinera vissa dofter. Men, för att du ska kunna anpassa ditt val av parfym och få denna förstärkta effekt krävs det att du har ett antal varierande varianter att välja mellan. Och det är just där som doftgarderoben kommer in i bilden! 

Hur skapar jag en bra doftgarderob?

Att skapa en mångsidig doftgarderob som passar en själv, som går att vända sig till oavsett situation, tillfälle och humör är dock inte alltid helt lätt. Speciellt inte om man är en nybörjare på det här med dofter. Det är däremot just det vi ska hjälpa dig med här idag! Här kommer våra bästa på saker du bör tänka på när du ska bygga din garderob:

Vad är det du söker?

Den första frågan du bör ställa dig är vad det är du söker. Oavsett om du har parfymer sen tidigare eller inte är det alltid enklast att börja med en stadig grund. Se över vad det är du redan har, om det är något du vill spara, och börja sen tänka på vad det är du saknar. Nedan ger vi tips på vad en bra doftgarderob bör bestå av!

Out with the old, in with the new…

Bara för att du genom åren har samlat på dig mängder av parfymer behöver inte det betyda att du måste använda dem för evigt. 

När du ska bygga din doftgarderob är det alltid bra att rensa ut det gamla som du inte längre trivs med, för att sen ersätta med nytt. Precis som att vi rensar ut garderoben för att vissa kläder inte längre passar oss bör vi resa ut våra parfymer. 

Ta inspiration från andra

Har du svårt att välja vilken parfym du ska köpa? Eller vet du inte riktigt vad du gillar, vad som passar dig eller vad du trivs i? Ta inspiration från andra genom att lyssna på vad de använder, vad som är trendigt just nu, eller vilka nya stjärnskott som kan vara intressanta. Det allra viktigaste är dock att du anpassar parfymen efter dig, inte det någon annan tycker!

Testa, testa, testa!

Nyckeln till framgång i parfymens värld är att testa, prova, dofta, fundera och utvärdera. För att upptäcka de dofter som passar dig måste du helt enkelt prova. Det samma gäller med de parfymer du har hemma. 

Börja med att dofta på den som den är – gillar du den kan du testa att bära den, under en kortare såväl som en längre stund. Parfymer utvecklas med tiden, och kan upplevas på olika sätt på olika personer. Var heller inte rädd för att testa nytt och experimentera!

Vad bör en doftgarderob innehålla? 

Så vad bör egentligen en doftgarderob innehålla? För att din doftgarderob ska vara sådär generöst mångsidig och roligt varierande är det viktigt att den innehåller ett flertal olika komponenter. Beroende på vad du själv tycker om och trivs med kan innehållet variera något. Däremot finns det ett antal grundpelare du bör bygga din doftgarderob runt:

Vardagsdoften

Detta är den absolut viktigaste doften i en doftgarderob. Din vardagsdoft agerar som den perfekta basen i din garderob, där du hela tiden kan utgå från den för att sen variera mellan det andra som finns att hitta där i. 

Här gäller det att välja en doft du känner dig riktigt trygg i, och som du kan bära varje dag. Det passar oftast bra att vända sig till friska, fräscha och lättsamma dofter som citrus, vanilj, fruktighet och blommiga toner att föredra. Dessa går ofta även bra ihop! 

Kvällsdoften 

Som ett komplement till vardagsdoften bör du ha en kvällsdoft. Här kan du ta ut svängarna lite mer, våga vara dramatisk och dra dig till en starkare karaktär. Kvällsdofter gör sig bäst då de är förföriska, lyxiga och eleganta, så som mustiga, träiga, kryddiga och varma toner. 

Festdoften

Precis som att våra festkläder ofta är lite mer vågade och lite mer utanför boxen än vanligt, bör våra festdofter också vara det. När du ska ut i natten och dansa kan det vara bra att ha en lite tyngre, häftigare, mer sensuell doft. Här är kryddiga toner att föredra, något som även kan blandas med lite söta inslag.  

Vill du ha tips på bra festdofter? Se vår guide till dofter för festkvällen här.

Jobbdoften

Att dofta fräscht på jobbet är inte bara trevligt för dig och din egen självkänsla, utan det kan även vara trevligt för din omgivning. Så länge du inte doftar för mycket! För att hitta den perfekta jobbdoften bör du välja något som du trivs med, men som inte är för tungt eller framfusigt. Mer neutrala och friska toner, som trä och citrus kan funka toppen. 

Den där speciella doften

Det är sen länge känt att olika dofter kan få oss att tänka tillbaka på fina minnen, som exempelvis den där första kyssen med ditt livs kärlek, lyckade dejter (läs mer om dateparfymer här), den där resan eller soliga sommarfesten. Att ha en doft som du använder vid mer speciella tillfällen är därmed ett hett tips. Här får du utforska och prova dig fram för att hitta den som känns speciell för dig! 

Hitta den doftgarderob som passar dig!

Att ha en doftgarderob kan alltså både vara roligt, spännande och riktigt bra. Det här med dofter är verkligen något personligt, så att kunna anpassa olika parfymer efter olika tillfällen, känslor och humör kan göra mycket både för din självkänsla och hur du uppfattas för stunden. 

Vi hoppas verkligen att denna guide till att hitta den perfekta doftgarderoben har hjälpt dig då du vill bygga din egen kompletta samling – lycka till!