Veckans deal: upp till -25% på Eleven.se

Allt du behöver veta om doftljus

Linda
Skrivet av: Linda
Uppdaterad november 2024
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det har sen en tid tillbaka varit otroligt trendigt att köpa doftljus till hemmet och det har också blivit väldigt vanligt att hitta dem i butiker och på hotell. Att doftljus blivit så pass populärt beror dock inte på att vi behöver dölja otrevliga dofter eller överdriva känslan av renhet eller ordning. Populariteten i doftljus sitter i något helt annat – idag är doftljus ett inredningsstatement som bidrar till en lyxigare, mysigare och mer hemtrevlig atmosfär. 

Om du själv känner att du vill investera i ett eller flera doftljus finns det en enorm marknad att fördjupa sig i. Nästintill en djungel faktiskt. För att hjälpa dig att hitta rätt har vi samlat det du behöver veta i den här guiden - från tips vid själva inköpet till knep om hur du får dina favoritljus att räcka längre.

Tillbaka till grunderna: varför ska man ens ha doftljus? 

Den främsta anledningen till att man köper hem ett doftljus är, förutom att det doftar gott såklart, att man vill ge hemmet en egen identitet med hjälp av en doft. Många av de ljus som finns att köpa idag framträder också som en stilfull inredningsdetalj - de ser väldigt snygga ut - och att tända ljus är alltid mysigt. Självklart bidrar doftljus också till att det känns renare och fräschare.

I t.ex. butiker och hotell används ibland doftljus som en extra komponent i varumärkets identitet. Vad betyder då det? Jo, att företaget med hjälp av ljusen skapar "sin doft" som man snabbt känner igen då man kommer in i deras lokaler. Teorin är att när man kommer in på en plats som doftar gott och som man känner igen är sannolikheten att man vill komma tillbaka större. 

Vad ska man tänka på när man köper ett doftljus?

Det finns ett par saker man bör tänka på, här går vi igenom det viktigaste.

Anpassa valet av ljus efter placering 

Främst bör du anpassa valet av doftljus efter det rum och den plats i rummet där ljuset ska stå. Doftljusen som passar bäst i ett hem kan skilja sig rätt mycket från de som passar bäst i en butik eller i en hotellobby. Detsamma gäller doftljus som placeras i hallen, i badrummet, i vardagsrummet eller i sovrummet. 

I ett sovrum vill man inte ha en doft som är alltför uppiggande. Tänk lavendel och vanilj, mjuka dofter som är behagliga att sova till. I badrummet kan man köra något mer fräscht och till vardagsrummet kan man köpa någon muskigare, mysig doft.

Prova dig fram

För att hitta den där perfekta signaturdoften är det bra att själv testa och experimentera med olika dofter. Klassiska, rätt neutrala dofterna som nytvättat, blommor, konstgjort läder och liknande bör t.ex. undvikas om du vill få till den där personliga känslan. 

Istället vill du ha en doft som representerar dig. Kanske har du en viss parfym som du verkligen tycker om och som du anser förmedlar vem du är? Eller vet du själv om att det är en viss arom som du gillar? Var inte rädd för att testa dig fram, och var heller inte rädd för att använda olika doftljus på olika platser i hemmet. 

Varumärke och förpackning är inte allt

Ett annat tips är att inte lägga så stort fokus vid varumärke, förpackning och design. Istället är det doften som är det viktiga då det är den som är avgörande för vilken känsla och atmosfär ljuset skapar. Hur vill du att det ska kännas? Vad vill du att doften ska säga om dig och ditt hem? 

Är det någon skillnad på billiga och dyra doftljus?

På dagens marknad finns det en uppsjö av olika varianter att välja mellan. Där hittar du inte bara doftljus av olika storlek, design och doft, utan även priset kan skilja sig rätt mycket åt. Självklart är det upp till var och en att avgöra vad man anser är en rimlig investering. Värt att veta är dock att det många gånger är en rätt stor skillnad mellan billiga och mer exklusiva ljus. 

Precis som att dyrare parfymer många gånger speglar en mer gedigen och genomtänkt tillverkningsprocess där även innehållet är bättre, innebär dyrare doftljus ofta att tillverkaren lagt ner mycket tid på att få fram en viss känsla. Ett högre pris innebär ett mer välgjort hantverk helt enkelt, och det är mer exklusiva doftoljor som använts vid tillverkningen. Ofta är dofterna i dyrare ljus även lite mer komplexa och konstnärliga - de går lite längre än bara ljus med doft av "skog" eller vanilj.

Vart ska jag ställa doftljusen i olika rum?

Att tända doftljus är inte riktigt samma sak som att tända vanliga ljus. Dessa kan man utan problem tända vid matbordet eller i köket – här är det framför allt ljuset och den mysiga känslan man vill åt. 

Detta gäller inte riktigt för doftljus då de utöver ljuset och atmosfären även bidrar med doft. En doft som kan vara ganska stark och sällan är uppskattad under middagen, då man sitter i soffan och avnjuter ett glas vin eller i köket samtidigt som man lagar mat. Man vill helst undvika att doftljuset dränker eller blandar sig med andra smak- och doftintryck.

Allmänna tips som man alltid kan tänka på är att doftljus bör ställas mörkt och svalt, så att solen inte smälter vaxet och att man ska undvika att det står i drag. I drag kan ljuset nämligen börja brinna snett och då kan veken begravas av det smälta vaxet.

Beroende på hur starkt ljuset doftar, vilken effekt du vill få och när du främst vill känna doften bör ljuset ställas ut på olika platser. Vad som passar i ett visst rum beror på hur stort det är och hur det är utformat. 

I ett sovrum av normal storlek kan det vara passande att ställa ett lugnande, inte allt för intensivt doftljus på en hylla eller på ett skrivbord. Här vill man inte ha en stark eller uppiggande doft, och det får gärna stå lite mer undanskymt. Glöm inte att släcka ljuset innan du går och lägger dig.

I badrummet kan man, om det är möjligt, ställa ett ljus på en hylla direkt ovanför toalettstolen.

I ett vardagsrum kan man låta ljuset få en mer central placering. Det för att rummet ofta är större och för att doften från ljuset då lättare sprids.

Populära doftljusmärken 

I och med att intresset för doftljus är så pass stort idag finns det mängder av varumärken som erbjuder just sådana ljus i sitt sortiment. På marknaden hittar du såväl enskilda doftljusvarumärken som andra företag som valt att bredda sitt sortiment och addera doftljus i utbudet. Detta gäller både high-fashion märken, parfymhus, klassiska varumärken och budgetmärken. 

Här kommer en lista med ett par av våra favoritmärken.

  • Byredo - det moderna, lyxiga svenska parfymhuset tillverkar doftljus med fokus på rena men kraftiga dofter och stilrena förpackningar. 
  • Woodwick - doftljusten från Woodwick är framförallt kända för deras sprakande stakar som bidrar till en mysig, harmonisk atmosfär likt en brasa. 
  • Rituals - ett varumärke du ska vända dig till för att komplettera hemmet med värmande ljus med spadoft. 
  • Yankee Candle - en väldigt stor, mycket välkänd doftljustillverkare med fokus på kvalité rakt igenom. 
  • Voluspa - ett märke på ljusmarknaden som framför allt förknippas med lyx och snygg, stilfull design. 
  • Durance - en tillverkare av doftljus som valt att ta inspiration från naturen, där naturliga ingredienser varvas med miljöbevaring och hållbarhet.  
  • Le Labo - vill du investera i ljus med unika, väl genomtänkta dofter för personliga upplevelser är det Le Labo du ska vända dig till. De sysslar minst sagt med hantverk!

Annorlunda doftljus – unika alternativ

I takt med att intresset för doftljus har växt sig så otroligt stort har utbudet exploderat. Idag hittar du inte bara klassiska varianter från välkända varumärken, utan även doftljus av alla olika slag.

Något som blivit väldigt populärt är att locka till sig kunder och köpare genom att ta fram annorlunda doftljus. Under åren har man till exempel stött på tillverkare som valt att skapa ljus med doft av mat från McDonald's, vitlöksbröd, bacon och snabbnudlar. Du kan även hitta ljus som doftar öl. 

Ekologiska doftljus

En kategori som vuxit sig väldigt stor är ekologiska varianter. Allt fler ljustillverkare väljer att erbjuda ekologiska doftljus av alla möjliga typer. Du kan hitta ljus som är miljövänliga, gjorda av bivax, veganska, helt naturliga, lokalproducerade, och så vidare.

Väldigt unika doftljus 

Det finns även ett flertal väldigt, med betoning på väldigt, udda fall. Ett exempel är Gwyneth Paltrow som valde att ta fram ett ljus med doft av hennes vagina. 

Hur konstigt det än må låta så kanske just denna skapelse kom att sätta lite av en trend inom doftljusvärlden. Och då inte i form av att allt fler väljer att ta fram ljus som doftar kvinnligt underliv. Utan snarare att det idag är otroligt trendigt att skapa doftljus formade som underliv och rumpor. 

Tips och skötselråd

Om du själv har investerat i ett doftljus är du med största sannolikhet medveten om att det många gånger kan kosta en liten slant. Det gäller inte minst om du väljer större doftljus som ska hålla extra länge, doftljus från ett välkänt märke eller varianter med väldigt välgjord doft. När man väl köpt ett sådant ljus vill man ju att det ska hålla länge, eller hur?

För att uppnå detta är det viktigt att du tar hand om och underhåller det på rätt sätt. Annars kan både doft, hållbarhet, form, design och upplevelse överlag påverkas negativt. Nedan listar vi de absolut viktigaste punkterna när det kommer till användning och skötsel av doftljus.

● Hur får jag doftljusen att räcka längre?

En viktig aspekt i upplevelsen av ett doftljus, något som även påverkar svaret på frågan om det faktiskt var värt investeringen, är hur länge doftljuset brinner. Det är så otroligt trist när man köpt ett ljus och så visar det sig att det redan efter ett par användningar är slut. För att ditt doftljus ska räcka länge, både i doft och stearin, är det viktigt att du tänker på följande: 

  • Låt ljuset brinna 1-2 timmar första gången du använder det
  • Släck ljuset när det smälta stearinet har bildat en ytspänning 
  • Undvik att släcka ljuset när det fortfarande är en ”tunnel” runt veken 
  • Se till att veken hålls i trim och att den aldrig är längre än några millimeter
  • Veken bör vara centrerad och peka rakt upp, inte snett
  • Använd locket på ljuset (om det finns ett) för att bevara det när det inte används 

● Hur länge ska jag låta doftljusen brinna varje gång?

Att ha tända ljus under kvällen, till middagen eller som en mysfaktor vid soffan är något som väldigt många gillar. Något som många däremot inte tänker på är att doftljus inte bara är något som man ska tända och sen låta brinna hur som helst. 

I regel bör man istället se till så att ljuset inte är tänt i mer än 1 timme. Det både för att det ska hålla länge och för att du inte ska sätta din egen säkerhet på spel. En timmes brinntid är ofta också det som krävs för att ljusets doft ska hinna spridas i ett normalstort rum. 

Det viktigaste är dock att du vid första användning låter ljuset brinna så pass länge att stearinet hinner smälta och bilda som en ytspänning – beroende på ljusets tjocklek tar detta olika lång tid. När stearinet får smälta på detta sätt undviker du en ”tunnel” runt veken, och istället brinner ljuset lager för lager. 

● Vad gör jag om doftljusen sotar?

Om du upplever att ditt doftljus sotar vid användning kan det bero på att veken pekar snett. För att lösa detta krävs det inte mer än att du nästa gång du blåser ut ljuset ser till att putta upp veken innan stearinet hunnit stelna helt. När veken pekar rakt upp, och inte är för lång, minskar du både risken för att det sotar och för att det bildas svart rök.  

● Ska jag ha ett fat under ljusen?

Köper du ett doftljus som inte redan kommer i en behållare kan det absolut vara smart att placera ett fat undertill. Detta gör man främst för att inte riskera att ytan där du placerar ljuset kommer att förstöras. 

Har du ett fat under ljuset behöver du inte heller oroa dig för att ytan blir för varm, för att du ska bränna dig på stearinet eller för att stearinet ska rinna ut på exempelvis bordet eller hyllan. Det kan i vissa fall vara bra att ha ett fat under doftljuset trots att det kommer i en behållare – här är det materialet på behållaren som avgör vad som är säkrast. 

Sammanfattningsvis...

Om du sedan tidigare inte kände dig så bekant med doftljus och allt som kommer därtill kan vi förstå att all information ovan är mycket att ta in. Samtidigt vill vi förtydliga att man inte behöver göra det svårare än man själv vill – doftljus ska vara till för att njutas av. 

Vi vill också poängtera att det absolut viktigaste, trots alla tips och råd, är att du väljer det doftljus som du känner dig bekväm med. 

Oavsett vilket ljus just du väljer hoppas vi att denna övergripande guide kan vara till hjälp. Förhoppningsvis kan vi inspirera dig till den grad att du fattar lika stort tycke för doftljus som vi själva har gjort under åren.