Veckans deal: upp till -25% på Eleven.se

Veckans parfymälskling: Oud Wood (Tom Ford)

Linda
Skrivet av: Linda
Uppdaterad juni 2024
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi skrev förut en längre, lite mer allmän guide till Oud-parfymer men vi får ofta frågan om vilken som är vår absoluta favorit. Av den anledningen bestämde vi oss för att djupdyka och titta (lukta?) närmare på Oud Wood av Tom Ford.

Tom Ford: Oud Wood Finns att köpa på: Lyko Eleven Åhléns Parfym.se

Tom Fords oud-parfym Oud Wood (finns att köpa på t.ex. Lyko) är den parfym vi vänder oss till då du vi vill dofta exotiskt, elegant och unikt. Denna parfym har nämligen en utsökt blandning av trä, peppar och vanilj. Tillsammans skapar de en kombination som minst sagt får blickarna att rikta sig mot en, oavsett tillfälle och situation. 

Det som till ligger till största grund för parfymens doftegenskaper är det sällsynta Oud träet (örnträd på svenska; läs mer på wikipedia). Oud är en av de mest ovanliga, exklusiva och genuina ingredienser man kan addera i en parfym – vilket bara det säger rätt mycket om parfymens kvalité och klass. Med tanke på att Oud också är ett träslag som ofta används spirituella sammanhang (som i Buddhistiska radband), skapar det en andlig atmosfär som är svår att uppnå på andra sätt. 

De olika doftnoterna 

För att göra denna parfym lite extra unik har man valt att placera Oud-träet i hjärtat av noterna, tillsammans med sandelträ och vetiver. Det ger en len och mjuk men samtidigt lite rivig touch som minst sagt väcker sinnena till liv på det mest behagliga av sätt. Är du ett fan av läder, rök och allt som heter skog och trä kommer du falla pladask för detta. 

Däremot kommer denna framtoning inte fram direkt vid applicering, utan vid första anblick möts du istället av en något mer kryddig och intensiv förening av kinesisk peppar och frisk rosépeppar - dessa toppnoter gör att du redan vid första möte får en bild av att den här parfymen kan tala för sig själv.

Den är tuff och mastig men samtidigt så otroligt balanserad, något du framförallt märker när toppnoterna till slut börjar runda av. Då får istället parfymens hjärta tillsammans med dess basnot visa framfötterna lite mer. Kombinationen av en rivig trädoft och grön tonkaböna, ambra och vanilj bidrar med en värme vi fullkomligt älskar. 

Funkar för alla

Nu kanske du har tagit del av vår beskrivning av Oud Wood och tänker att detta ju är en perfekt gåva för män som ofta drar sig till just jordnära, intensiva och sensuella dofter. Faktum är dock att den här parfymen är utformad för att kunna bäras av både män och kvinnor. 

I och med att den har den där riviga men samtidigt mjuka och varma framtoningen finns det alla möjligheter att bära denna, oavsett kön. Det är en parfym som anpassar sig efter personen i fråga och blir som en trivsam och stärkande förlängning av en själv.

Oavsett om du ger den som en present till någon annan eller till dig själv finns det mycket att älska hos Oud Wood - och det är därför det är en av våra absoluta favoriter.

Finns att köpa här:
Lyko
Eleven
Åhléns
Parfym.se